+46733761897
Paket & Priser » Ammarnäs: Fiskevatten, sjöar

Bissajaure

Bissan är en av de större sjöarna i området. Det är gott om öring och röding i sjön. Har man inte tillgång till flytring kan man komplettera fisket i Bissan med att besöka några av de mindre sjöarna som ligger runt omkring. Som exempel på fina flugfiskesjöar kan Djuptjärn, Börtingtjärn och Graselop nämnas. Det går bra att fiska sig runt hela sjön. Säsongen är här ungefär som på kalfjället. Kort och omväxlande eftersom vädret växlar fort när vi är nära kalfjället. Drömfiske ena dagen och trögt nästa är ju inte helt ovanligt men då sjön ligger på ganska bekvämt gångavstånd kan man ju anpassa när man fiskar här. Flugfiskesäsongen sträcker sig från början av juli till sista veckan i augusti då fisken börjar inleda sin lek. 

 

Bärtejaure

Likt Bissan är Bärtejaure en av de större sjöarna i området. Denna sjö går bra att fiska från land. En stor mängd med mindre sjöar och tjärn ligger i området och de flesta håller stor och fin fisk i riklig mängd. Ett besök vid några av de mindre sjöarna som ligger runt omkring är ett måste. Säsongen är här ungefär som på kalfjället. Kort och omväxlande eftersom vädret växlar fort när vi är nära kalfjället. Drömfiske ena dagen och trögt nästa är ju inte helt ovanligt men då sjön ligger på ganska bekvämt gångavstånd kan man ju anpassa när man fiskar här. Flugfiskesäsongen sträcker sig från början av juli till sista veckan i augusti då fisken börjar inleda sin lek. 

 

Bärtejaure

Gausträsk

När man kör in mot Ammarnäs är det Gautsträsk som ligger på höger sida om vägen. Sjön är stor och för sportfiskaren är det framför allt Tjulåns och Vindelåns utlopp som är av intresse. Vid båda dessa åars utlopp, som faktiskt ligger inne i Ammarnäs, brukar kanadarödingen jaga småfisk. Vid Tjulåns mynning samlas periodvis ganska stora mängder med harr och dessa kommer man till genom att vandra ut längs med ån på den södra sidan. För att komma åt Vindelån på ett bra sätt kör man upp till Norra Ammarnäs och vandrar ut längs med åns norra sida. Harr och kanadaröding är det som man kan förvänta sig vid detta fiske. Harren går inte längre upp i Vindelån än till Vindelforsen som man kör över på vägen upp till Norra Ammarnäs.

Geppejaure

Detta är ett fint fjällvatten som håller stora fiskar. Området är ostigat men lätt att hitta när man kommit upp för fjällsluttningen, där man går på leden. Öringar på torrfluga som ofta väger ett par kilo och enstaka fiskar på enda upp till fem-sex kilo hör inte till vanligheterna i Sverige. Geppejaure och tjärnarna runt omkring håller förutom öring också en mycket fin stam med röding. Säsongen på kalfjället är kort och mycket omväxlande eftersom vädret är osäkert uppe på fjället. Det kan vara ett rent drömfiske ena dagen för att dagen efter inte ge någonting. Eftersom man vandrar upp på någon timma är vädret i regel inte något större problem. Säsongen sträcker sig från början av juli till sista veckan i augusti då fisken börjar inleda sin lek. 

 


Geppejaure

Groptjärn

Groptjärn har ett bestånd av grov öring och de som gillar att fiska öring får inte missa detta vatten. Det tar lite kraft att komma till Groptjärn men vi kan lova att det är mödan värt när man belönas med det fina fisket. Rödingtjärn ligger i närheten och även den sjön bjuder på mycket fint fiske.

Mittibergstjärn

Denna sjö ligger längs med leden och är således enkel att komma till. Röding finns i vattnet.

Näsbergstjärn

Näsbergstjärn ligger på knappa sju hundra meters höjd och erbjuder besökarna ett mycket bra rödingfiske.
Eftersom det inte är så långt till detta vatten rekommenderar vi att de som har möjlighet tar med sig flytring upp till sjön. Att ligga i flytringen och smyga sig på stora rödingar är spännande!

Näsbergstjärn

Raksjauratje

En trevlig sjö som ligger på 700 meters höjd. Sjön är på ungefär 20 hektar och har ett fint öringbestånd.
Vi rekommenderar att man går upp via Vindelån, slår upp tältet och fiskar en dag eller två för att sedan vandra ner på den markerade leden mot Näsberget på hemvägen. En trevlig tur som bjuder på fint öringfiske och kanske någon röding på vägen hem. 
Säsongen på kalfjället är kort och omväxlande eftersom vädret är osäkert uppe på fjället. Säsongen sträcker sig från början av juli till sista veckan i augusti då fisken börjar inleda sin lek. 

Rödingtjärn

Rödingtjärn har ett fint bestånd med öring men innehåller däremot inte så många rödingar som namnet kanske antyder. Det är Rödingtjärn man först kommer upp till när man besöker detta område så om man har tänkt sig att fiska i Groptjärn är ju detta en fin hållplats på vägen. 

Tjulträsk

Detta är den största sjön i Ammarnäs närhet och den plats där vi i första hand jagar efter kanadrödingen även om ett flertal av de andra arterna finns representerade. Detta vatten går bra att fiska året om och om bara vädret tillåter är det strandnära fisket efter kanadaröding mycket bra under sommarmånaderna. Vill man täcka av större delar av sjön bör man medta en flytring. Vill man vandra istället går det bra med fina stigar på sjöns norra sida.

Tjulträsk